Malo finančnega razmišljanja :)

Voščilo
19. december, 2012
Prispevek bralca na članek Malo finančnega razmišljanja
7. januar, 2013

Malo finančnega razmišljanja :)

Ravno danes sem se s  prijateljem pogovarjal o mobilnih hiškah oziroma apartmajih na morju. Oba sva se približno istočasno odločila za počitniški objekt na morju, vendar je on izbral apartma. Tudi sam sem zelo kolebal med apartmajem ali mobilno hiško, in se na koncu odločil za mobilno hiško.

Danes sem malo premišleval kako moja odločitev za mobilno hiško stoji finančno v primerjavi s prijateljevo odločitvijo za apartma.

Za mobilno hiško z vso opremo in pavšalom za 1 leto bom odštel približno 40k €, medtem ko je on za aprtma velikosti  46m2 odštel  83k €. V osnovi sem na začetku 40k € v plusu, vendar pa bom čez 10 let zelo vrjetno že v večini porabil ta bonus.

Če upoštevamo da bo pavšal v povprečju znašal za naslednjih 10 let 3,5k € na leto, bom v 10 letih kampu dodatno za najem parcele plačal 35k €, vendar imam jaz vse vključeno v to ceno, se pravi voda, elektrika, plin, televizija in internet, medtem ko bo prijatelj  moral vse to plačati. Nekako sva izračunala da bo na mesečni ravni zapravil približno 80€, vendar s poudarkom na varčnosti!  Za stroške bo odštel približno 1k€ na leto. Dodati je potrebno še vzdrževanje objekta in samega stanovanja, kar v povprečju znese približno od 20 – 30€ mesečno. Letno naj bi porabil približno 1.3k € za vse stroške. Tako bo na dobo 10 let porabil 13k€.

Po desetih letih bom jaz za mobilno hiško odštel približno 75k €, on pa 96k €, iz tega sledi da bom jaz še vedno  21k € na boljšem. Seveda moramo vedeti da so to zgolj izračuni čez palec, pri vsaki strani se lahko marsikaj zatakne.

Sedaj pa zakaj sem se odločil za mobilno hiško, ki bo čez 20 let vredna mogoče 10k €, jaz pa bom zanjo odštel približno 110k €, medtem ko bo prijateljev apartma še vedno imel isto ali celo boljšo vrednost.

Prvo kot prvo ima on apartma, kar je zame enako kot stanovanje v bloku z balkonom. Vsekakor veliko rajši stopim na teraso in sem vedno v naravi, ne pa med samimi betonskimi stenami. Če bi bila sama s partnerko bi mogoče to še sprejel, vendar z otroki tak način preživljanja dopusta ne pride v poštev.

Mogoče bo to koga odvrnilo od nakupa mobilne hiške, vendar ne pozabite da v mobilni hiški še vedno nekako na moderen način kampirate in preživljate prosti čas v naravi (miru).

Glede na naš tempo življenja, pa je preživljanje dopusta na prostem največja možna sprostitev (vsaj zame).